Borsonline

A TV2 kirúgott riportere megtiltotta a gyerekeinek, hogy magyarul beszéljenek vele. Ezt a döntést azért hozta Vujity Tvrtko, mart a szívügyének tekinti a nemzeti kisebbség kérdését. Az egyébként magyar néven anyakönyvezett fiatalember a délszláv háború idején a már szlávosított nevén, haditudósítóként vált ismertté.

– Horvát az anyanyelvem, horvátul gondolkodom, horvát a kulturám, de piros, fehér, zöld a zászlóm, Isten áldd meg a magyart a himnuszom és horvát–magyar fociban csakis a magyaroknak szurkolnék – magyarázta a Borsnak a kettős hovatartozás elméletét, ami úgy érzi, csakis gazdagította őt eddigi élete során.

Fiaihoz csak horvátul beszél, és a gyerekek is csak ezen a nyelven válaszolhatnak

Fiaihoz csak horvátul beszél, és a gyerekek is csak ezen a nyelven válaszolhatnak
- Attól nem vagyok kisebb magyar, hogy horvát vagyok, de kisebb horvát sem, hogy magyar vagyok. Magyarország a hazám, és nem más, de a kultúra és a nyelv a horvátokhoz köt. Otthon csak horvátul beszélek, és a gyermekeim is csak ezen a nyelven beszélhetnek hozzám, ahogy annak idején én is a nagyszüleimhez – magyarázta Tvrtko, aki feleségével, Zsolnai Gyöngyi válogatott kosárlabdázóval beszél csak magyarul.

– Legkisebb fiam, Bendics, ahogy én hívom, sokszor nagy segítség az édesanyjának, aki megesik, hogy tőle kérdezi: mit mondott apa? Kiválóan beszéli a nyelvet, így történhetett, hogy amikor a horvát köztársasági elnök hazánkba látogatott, Bendegúzzal is tárgyalt a horvát nemzetiségi óvodában – mosolyodott el a büszke apuka.

Nyomj egy megosztást!

.