Ica néni kizárta Lázár Jánost. :D


Népszabadság


A miniszter fennakadt a tiszadobi kastély biztonsági rendszerén, azaz Ica nénin, a kapuőrön. A tiszadobi kastélyt Lázár János balul sikerült látogatása után fél évvel a miniszter közbenjárására mégis megnyitották.

- Jó napot kívánok, Lázár János vagyok, szeretnék bemenni a kastélyba.
- Jó napot! Sajnos nem mehet be, zárva vagyunk.
- De én Lázár János vagyok.
- Én pedig Ica néni. És a kastély zárva van, ki van írva, hogy nem látogatható.
- Nem ismer meg?
- Nem.
- Hát akkor viszontlátásra.
- Viszontlátásra, fiatalember.

Ez az Örkény-novellába illő párbeszéd játszódott le állítólag Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és a tiszadobi Andrássy-kastély őre között több mint fél évvel ezelőtt – legalábbis a helyiek így mesélték a Népszabadság riporterének. Nem biztos, hogy a párbeszéd szóról szóra így zajlott, de az biztos, hogy a miniszter bejelentés nélküli látogatást tett a kastélyban, és a helyi gyermekvédelmi központnál dolgozó kapuőr nem engedte be.

Fotó:

A felújított kastély megnyitását eredetileg 2012-re ígérték, majd a határidő 2014-re tolódott, de azt sem sikerült tartani. A kastély és a kapcsolódó területek felújítása még a Bajnai-kormány idején nyert el állami és európai uniós támogatást a régió kiemelt turisztikai fejlesztéseként. A 2,2 milliárdos projekthez a megyei önkormányzat fideszes vezetése csaknem félmilliárd forint önerőt adott.

A felújítás miatt a gyermekotthont elköltöztették a kastélyból, őrnek pedig megtették Ica nénit, és a kastélyon elhelyeztek egy feliratot: "A kiemelt projekt befejezési határideje 2014. június 30.".

Ám a palota csak néhány hete nyitott meg, és a helyiek úgy tartják, ez a kapunál felsült Lázár Jánosnak köszönhető. Tukacs István MSZP-s képviselő parlamenti kérdésére Lázár elmondta, hogy az ő kezdeményezésére vette át az épület üzemeltetését a kormány örökségvédelmi hivatala, a Forster Gyula Központ. Lázár azt az ultimátumot adta, hogy ha nem nyit meg még idén a többfunkciós kulturális központként is működő kastély, a központ vezetője az állásával játszik.

A tiszadobi kastély egykor

Fotó:

A kastély eddig egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kezelésében volt, ők bizonyos engedélyek hiányával magyarázták, hogy miért nem nyitott meg még mindig a kastély.

A hivatal a napokban korabeli bútorokat szállíttatott át a kastélyba az Iparművészeti Múzeumból, mert Andrássy korából csak három darab maradt. Azonban a látogatók élménye még így sem teljes: a főépület ugyan felújított, de a kaputól a kastélyig vezető utat viharvert melléképületek szegélyezik.

Tényleg nem ismerte fel Lázárt

A lap riportere meg akarta keresni Ica nénit, de csak a férjével tudott beszélni. Kiderült, hogy Ica néni nem hős, hanem egyszerűen tényleg nem ismerte fel Lázár Jánost. Nincs tévéje, ezzel is takarékoskodik.

Nyomj egy megosztást!

.