https://identit3a.files.wordpress.com/2013/07/cat.jpg?full=1

Kedden este már országszerte fagy várható, onnantól egyre süllyedhet a hőmérők higanyszála.

Hazánk sem marad ki a kelet felől érkező szibériai eredetű fagyos levegő áramlásából egy anticiklon keleti peremén - írja a sopronmet.hu szombat este kiadott előrejelzésében. - Ennek megfelelően már kedden megkezdődik a hideg beáramlása északkelet felől, s 24 órán belül már a délnyugati határt is eléri. A hideg beáramlásával egyidejűleg a keleti, északkeleti, majd délkeleti szél is megélénkül, tovább csökkentve a hőérzetet. Ezután előreláthatólag nem szakad meg a fagyos levegő utánpótlása, sőt fokozódik.

Előrejelzések szerint az év utolsó napján -15 foknál is hidegebb légtömegek áramlanak a medence fölé. Jó esély van rá, hogy a 2016 első hetében is marad a zord idő.

Kedden este már országszerte fagy várható (-1,-2 fok), szerdán pedig az északkeleti megyékben napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

Szerdán késő este már -4,-6 fok közötti értékeket mérhetünk, míg csütörtök reggelre északkeleten -10 fok alá is süllyedhet a hőmérők higanyszála. Csütörtökön már országos fagy valószínű délután is, míg péntek hajnalban -8,-15 fok közé esik a hőmérséklet, úgy hogy északkeleten lesz végig a hidegebb. Pénteken napközben is csupán -5 fok körül szóródnak az értékek valószínűleg, szombat reggelre pedig már a nyugati megyékben is -10 fok alá süllyednek.

Ha valahol az elszórt hózáporokból, összeáramlásokból, esetleges mediterrán ciklonból hóréteg képződik az időszak alatt, akkor ott jóval hidegebb értékek lesznek a meghatározóak, hisz a hóréteg kisugárzása jóval nagyobb mint a csupasz felszíné. Ezeken a helyeken kedvező feltételek mellett akár -20,-25 fok sem kizárt.

Nyomj egy megosztást!

.